donderdag 13 maart 2008

Een warme kruik in Utrecht

UTRECHT - Vanuit Gustok, een nieuw mediterraan restaurant aan de Veilinghavenkade in Utrecht, zie je de antieke schepen en het Utrechts Statenjacht.

Het overwegend bruine interieur heeft grappige accenten, zoals de enorme, krullige schilderijlijst waardoor je in de keuken kijkt.



FOTO RUUD VOEST

Het is nog rustig deze winderige zondagmiddag en dus heeft eigenaar Carlos tijd om met forse penseelstreken de zonnige toekomst van de nieuwe wijk Parkhaven te schetsen: er komen op de kade nog meer horecabedrijven,het wordt er knoertgezellig, een tweede stadshart. Gustok heet zijn restaurant. Het zou Gusto (smaak) gaan heten maar er bestond al een restaurant van die naam.
Carlos, van Spaans-Italiaanse ouders, is gastheer, zijn partner Alexandra staat voorlopig in de keuken maar zodra een Italiaanse keukenchef is aangetrokken wordt ook zij gastvrouw. Noodzakelijk is dat wel want sinds de opening, ongeveer een half jaar geleden, loopt de zaak als een trein. Ook op lunchtijd. De kaart biedt veel keus uit Spaanse en Italiaanse gerechten. We beginnen met linzensoep, waarin chorizo en spek precies goed zijn gedoseerd en tevens een aromatische rol vervullen. Geen Du Puy-linzen maar wel smakelijke, die niet tot pap zijn gekookt, mogelijk de kleine Spaanse Pardina's. Aan de andere kant een schotel tapas, een rijk assortiment van vis, ham, kaas en daarbij artisjok en wat dubbelgedopte tuinboontjes. Origineel. En dan verschijnt een groot geschapen dorade grise. Nog helemaal heel, alleen het buikje geopereerd.
Deze zilvergrijze zou afkomstig kunnen zijn van de Franse kust maar ook kweek is mogelijk. Het verschil is, zo hebben we ervaren, nauwelijks te proeven. Deze is stevig gebleven, met een mooie, volle smaak. Zo'n in zijn geheel gegrilde vis ga je op het bord fileren, en dat zonder zo'n handig buigzaam mes. Kijk uit voor graten! Een aardige zondagmiddagklus. Gelukkig komt er een vingerbowl met warm water bij, zoals het hoort. We kiezen van de wijnkaart een Italiaanse witte, waarin de druiven Chardonay en Garanego, elkaar gevonden hebben in een harmonieus en fruitig huwelijk. Als dessert een specialiteit: klassieke citroentaart met poedersuiker besprenkeld met het likeurtje limoncello. Verrassend lekker.
Gustok is een warme kruik in deze ontluikende, nog wat kille wijk. Hiervoor een bonuspunt.
De waardering
Voorgerecht: 8,0
Hoofdgerecht: 7,5
Nagerecht: 7,0
Bediening: 8,0
Ambiance: 7,0
Originaliteit: 7,5
Prijs-kwaliteit: 8,0
Bonuspunten: 1,0
Totaal: 54,0
Praktische informatie
Adres: Veilinghavenkade 59, Utrecht, tel. 030-2930181.
Geopend: di t/ m zo: 12-22 uur. Za géén lunch.
Prijsindicatie:
Pasta: 8,75-12,50,
Voor: 8,85-12,50
Hoofd: 17,50 -21,50.
Desserts: 7,25-9,25.
Huiswijn: 3,75 per glas.
Parkeren: omgeving en Jaarbeurs Rolstoelen: via achterzijde, geen speciaal toilet. Rookvrij: ja Betalen: credit cards, pin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten