maandag 22 juni 2009

Allure aan de haven in Utrecht

Door Dirk de Moor
Utrecht - Allure aan de haven Harbourclub prettige aanlegplaats met aangename prijzen.Design alom in het moderne, strakke interieur van Harbourclub aan de Veilinghaven in Utrecht.


FOTO RUUD VOEST

Harbourclub Utrecht, zo’n naam geeft een stad onmiskenbaar een zweem van kosmopolitische allure. Nou is de Veilinghaven geen St. Tropez maar wat in deze nieuwbouwwijk rond het haventje aan het opbloeien is aan restaurants is veebelovend. Het mediterrane restaurant Gustok werd gevolgd door Divinatio dat meteen maar begon met fruits de merschotels, kort daarop verscheen de Japanner Hasekura en tot slot kwam de Harbourclub, op de hoek. Een groot terras, dat zien we het eerst op deze namiddag dat de zon zich met brute kracht werpt op de tweeverdieners die zich tegoed doen aan hap en drank. We zien op verschillende tafels fruits de mer. Bij het uitspreken van die Franse benaming voor een schotel schaal- en schelpdieren op ijs hoor je de lente en de zomer tinkelen. Het gerecht is in ons land aan het concurreren geslagen met de Japanse sashimi.

Binnen de Harbourclub zien we een grote bar domineren. Design alom in het moderne, strakke interieur dat we al vaak zijn tegengekomen, maar hier is wel sprake van harmonie. Wat bij het bestuderen van de kaart allereerst opvalt is het hoogst aangename prijsniveau. Waar vind je nog een fles huiswijn voor € 13,50 of een glas voor € 2,95? Ook voor- en hoofdgerechten kosten aanzienlijk minder dan wij noodgedwongen als norm zijn gaan aanvaarden. We beginnen met geplette rauwe langoustinestaartjes op een crème van olijfolie, knolselderij en zeezout, waarbij waddengarnaaltjes en zacht-zoete paprika. Een eresaluut aan delicate smaak die langoustines in deze geplette vorm plegen te hebben en ook de bijkomende zaken sluiten er smaaktechisch en optisch goed op aan.

Aan de overkant van de tafel heerst tevredenheid over terrine van kalfswang en eendenlever. Behoedzaam in elkaar gedraaide combinatie met extra smaakaccenten van onder andere een stroop van appel en aceto balsamico en zoete worteltjes.

Als hoofdgerecht kiezen we fruits de mer. Er verschijnt een prachtig opgemaakt ‘schilderij van de zee’. Bovenop twee halve kreeften, en verder alikruikjes, oesters (twee soorten), mosselen, krabbenpoten, kokkels, clams en langoustines. Een aardig compleet geheel. Wel jammer dat de langoustines pas later aan tafel worden afgeleverd en dat die dan suf zijn gegaard. Een tweede minpunt is de kreeft. Het vlees daarvan is goed gegaard en lauwwarm, niks op aan te merken, maar wat zonde dat daarop een dikke, bloemige kaassaus is gelegd. Kreeft heef zo’n deksel absoluut niet nodig. Verder allemaal lekkere peuterdiertjes van de zee.

We drinken dit keer niet de huiswijn maar een eveneens voordelig geprijsde rosé Chateau Ferry Lacombe uit de Provence, een zalmkleurig parasolletje op zo’n heerlijke, zonnige namiddag. Als desserts voldoen passievruchten-panna cotta met ijs en goed rijpe kazen. De jonge bediening is deze middag vrolijk en attent bezig. We geven tot slot graag een bonuspunt voor het uitstekende tempo dat ondanks grote drukte wordt gehandhaafd.

De waardering: Voorgerecht: 8,5 Hoofdgerecht: 8,0 Nagerecht: 7,5 Bediening: 8,5 Ambiance: 8,5 Originaliteit: 8,0 Prijs-kwaliteit: 9,0 Bonuspunten: 1,0 Totaal: 59,0

Praktische informatie: Adres: Veilinghavenkade 177, 3521 AT Utrecht, 030-2937563.
Website: http://www.harbourclubutrecht.nl/.
Openingstijden: alle dagen v.a. 12.00 uur voor koffie, borrel, lunch en diner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten