zondag 27 juni 2010

Brand Rabotoren: Schade fors

Van dnu.nu

De schade die de brand van zaterdagnacht aan de Tolsteegtoren van de ‘Verrekijker’, zoals het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in de volksmond heet, heeft aangericht is fors. De brand werd iets na twee uur gemeld en was om half zeven onder controle.

Het vuur laaide op na een explosie, vermoedelijk in een hoogspanningsrek, op de bovenste verdieping. De enorme rookpluim van na de explosie was in de verre omgeving te zien. De brandweer legde de bluswerkzaamheden een uur lang stil. Eerst werden constructeurs opgetrommeld omdat er angst was voor instorting van de bovenste verdieping waar zware technische installaties staan. Er werd besloten het vuur via de noordtoren aan te vallen. Uiteindelijk bleken de betonnen vloeren sterk genoeg.

Buurbewoners laten DNU.nu weten al rond middernacht een brandlucht in de omgeving te hebben waargenomen. Het is niet duidelijk waarom pas uren later brand werd gemeld. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) waar de Utrechtse brandweer inmiddels deel vanuit maakt, vertelde vannacht dat technische systemen in de toren nog niet werken. Het bluswater moest vanuit de Veilinghaven komen. Brandmelders of blussystemen werkten ook nog niet.

Onduidelijk is hoeveel vertraging de oplevering van het gebouw door de brand zal ondervinden. De oorzaak van de brand is in onderzoek. Speculaties gaan voornamelijk over mogelijke kortsluiting in apparatuur van de bouwvakkers die in de toren staat.

De rookontwikkeling na de explosie was enorm.

Een helikopter cirkelde zondagmorgen rondjes rond de toren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten