zondag 3 oktober 2010

Verscheping kunstwerk van 17 ton naar woonwijk

Maandag 4 oktober zullen Bouwfonds ASR en kunstenaar Ruud Kuijer het grootste kunstwerk voor de wijk Parkhaven transporteren. Van het atelier van Ruud Kuijer in de voormalige Werkspoorhal zal een fragiele betonnen sculptuur van zeven meter hoog en 17 ton zwaar vervoerd worden naar Parkhaven in Utrecht.



De sculptuur is de grootste van dertien beelden die in opdracht van projectontwikkelaar Bouwfonds ASR en het Bouwfonds Cultuurfonds zijn gemaakt. Ruud Kuijer en zijn team van specialisten werkten meer dan een jaar aan de realisatie van de kunstwerken waarbij de tegenstelling interieur-exterieur centraal stond. Een van de hoogtepunten tijdens het transport wordt de passage van het A12 viaduct. Het beeld kan alleen verticaal vervoerd worden en is te hoog voor de vaste brug. Daarom zal de schipper de diepgang vergroten door water in te laden.



Van Werkspoorhal naar Parkhaven

De media zijn van harte uitgenodigd om bij de verscheping aanwezig te zijn. Hijsspecialisten van Mammoet en schipper Chris van Beest nemen de verantwoordelijkheid van het vervoer, Rijkswaterstaat en Havendienst begeleiden het transport.



De planning ziet er als volgt uit (onder voorbehoud):

8:00 uur Takelen kunstwerk op oplegger.

9:00 uur Vervoer naar Werkspoorhaven.

9:30 uur Start verscheping naar Merwedekanaal, om Kanaleneiland heen.

10:00 uur Passage van A12 viaduct.

11:30 uur Vervoer naar Parkhaven.

12:00 uur Plaatsing kunstwerk Parkhaven



NB: In verband met de grootte van het transport, zijn de tijdstippen moeilijk in te plannen. Indien u op een bepaald moment aanwezig wilt zijn, kunt u dat van tevoren aangeven. Wij doen ons best u op 4 oktober ongeveer een uur van tevoren te informeren over het definitieve tijdstip.



Sculpturenplan Parkhaven

In het westelijk centrum van Utrecht wordt een nieuwe stadswijk gerealiseerd op een voormalig bedrijventerrein: Parkhaven. Parkhaven is sinds 2002 in aanbouw en wordt een complete woonwijk met een basisschool, kinderdagverblijf en verschillende restaurants. In de wijk wordt een op maat gemaakt sculpturenplan opgeleverd. De beeldengroep omvat naast de grootste sculptuur, drie iets kleinere beelden en negen hoekstenen. De beelden zijn in nauw overleg met stedenbouwkundige ontwerpers van de wijk ontworpen.



Over Bouwfonds ASR

Bouwfonds ASR is een samenwerking tussen Bouwfonds Ontwikkeling en ASR Vastgoed op het gebied van vastgoedontwikkeling. Bouwfonds richt zich op de ontwikkeling van integrale woongebieden en kleinschalig commercieel vastgoed. Bouwfonds stelt vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid altijd de kwaliteit van gebieden centraal. Kwaliteit die ten goede komt aan de mensen die er wonen. De expertise is breed: kleinschalig én grootschalig, alledaags én innovatief, binnenstedelijk en uitleglocaties.



Over Ruud Kuijer

Ruud Kuijer is als kunstenaar vooral bekend geworden door zijn grootschalige sculpturenproject Waterwerken aan het Amsterdam-Rijnkanaal op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Kuijer studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Jan van Eyck Akademie in Maastricht. Sindsdien is hij ook zeer betrokken in het kunstonderwijs.



Voor meer informatie over Ruud Kuijer en het transport kunt u contact opnemen met Walter van Tiel, Communicatie Projecten Ruud Kuijer via communicatie@ruudkuijer.nl of 06 13456427.

Voor meer informatie over Parkhaven en aanwezigheid bij het transport, kunt u contact opnemen met Gerlinde ter Haar van LVB Networks via g.terhaar@lvbnetworks.nl of 033 4220 030.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten